Co je to trakční akumulátor? K čemu se používá?


11-12-2021r.

baterietrakcni.cz

Co je to trakční akumulátor? K čemu se používá?


Trakční akumulátory, nazývané také trakčními bateriemi, jsou součástí pohonu mnoha elektrických vozidel, jako jsou například vysokozdvižné vozíky. Díky své konstrukci se vyznačují provozní spolehlivostí a delší pracovní dobou na jedno nabití. Je to klíčová vlastnost pro fungování a mobilitu konkrétních vozidel a elektrických strojů. Je proto užitečné dozvědět se více na téma těchto moderních konstrukcí.



Co je to trakční akumulátor?


Trakční akumulátor je vlastně kyselino-olověná baterie z tekutým nebo gelovým elektrolytem. Často se setkáváme s pojmem akumulátorů hlubokého vybití. Je to hlavní prvek pohonu používaný v různých druzích elektrických vozidel. Kapacita takové baterie závisí samozřejmě na počtu použitých článků. Běžně používané akumulátory mají napětí 24V, 48V nebo 80V. Výběr vhodné baterie samozřejmě závisí na specifice vozidla nebo stroje, který bude napájen. Články trakčních baterií jsou umístěny v kovové skříni pokryté kyselinovzdorným materiálem.


Konstrukce trakčních akumulátorů je předurčuje k bezchybnému fungování po dobu mnoha let. Právě dlouhá životnost je jednou z nedůležitějších výhod trakčních baterií. Moderní modely poskytují životnost více než 1500 nabíjecích cyklů. Trakční baterie mohou zároveň nabídnout delší provozní dobu a kratší nabíjecí čas, což pro firmy využívající elektrická vozidla znamená minimalizaci provozních nákladů a větší funkčnost zařízení. Starší trakční akumulátory je možno regenerovat, což baterii zaručí dlouhou životnost.



Jakým způsobem je sestavena trakční baterie?


Srdcem trakčních baterií jsou samozřejmě články. Většina výrobců používá spolehlivé a bezporuchové články typu PzS a PzB. Články jsou umístěny ve speciální korozivzdorné skříni. V mnoha typech trakčních akumulátorů jsou používány speciální polypropylenové proložky. Jejich úkolem je zajistit správnou tepelnou výměnu během provozu a také při nabíjení baterie. Kontakty a gumová pouzdra zaručují těsnost, což eliminuje nebezpečí úniku kyseliny.


Počet článků má vliv na napětí a kapacitu baterie. Akumulátory s napětím 24V jsou vybaveny 12 články, 48V mají 24 článků a 80V 40 článků. Specifika napájeného vozidla nebo stroje má rozhodující vliv na výběr baterie. Důležitý je parametr energetické náročnosti konkrétního vozidla, jeho rozměrů nebo použití. V minulých letech byla významně rozvinuta technologie článků používaných v trakčních bateriích, díky čemuž se akumulátory vyznačují ještě vyšší životností a samotné nabíjení není tak zatěžující jako v minulosti.



Jaké využití mají trakční akumulátory?


Trakční baterie jsou nejdůležitějším prvkem elektrického pohonu. Tento pohon je často používán ve vozidlech a strojích, které pracují v uzavřených prostorách. Nicméně vozidla s elektrickým pohonem stále častěji nahrazují méně ekologická vozidla vybavená benzínovým nebo dieselovým spalovacím motorem. Vzhledem k absenci škodlivých výfukových plynů jsou elektrická vozidla s trakční baterií šetrnější k životnímu prostředí. Spolehlivost, odolnost a funkčnost jsou nejdůležitějšími vlastnostmi, které předurčují všestranné využití těchto baterií.


S trakčními bateriemi se nejčastěji můžeme setkat ve vysokozdvižných vozících používaných ve skladech, velkoplošných a vícepatrových prodejnách, výrobních a překládkových halách. Trakční baterii používají také různé úklidové stroje určené k údržbě velkých ploch. S trakčním akumulátorem se setkáme také ve zvedacích plošinách, zvedácích, elektromobilech a golfových vozících. Vozidla s elektrickým pohonem se používají všude tam, kde je vyžadován tichý provoz bez emisí výfukových plynů.



Novinky z našeho blogu


11-12-2021r.
baterietrakcni.cz

Co je to trakční akumulátor? K čemu se používá?


PŘEČTĚTE SI VÍCE
18-12-2021r.
baterietrakcni.cz

Jak správně pečovat o stav trakčních akumulátorů?


PŘEČTĚTE SI VÍCE