Jak správně pečovat o stav trakčních akumulátorů?


18-12-2021r.

baterietrakcni.cz

Jak správně pečovat o stav trakčních akumulátorů?


Trakční akumulátory jsou srdcem vozidel a strojů s elektrickým pohonem. Používají se ve vysokozdvižných vozících, úklidových strojích a elektromobilech. Správné používání a údržba má obrovský vliv na životnost baterie. Proto je užitečné seznámit se s nejdůležitějšími zásadami péče o stav trakčních baterií.



Trakční baterie specifická pro vozidlo

Na úvod je třeba říci několik slov o výběru baterie z hlediska vozidla nebo stroje. Nesprávný výběr je častou příčinou omezené životnosti a neefektivního fungování akumulátoru. Příliš slabá baterie znamená kratší provozní dobu a nutnost častějšího nabíjení, což jak je známo, přispívá k rychlejšímu opotřebení baterie. Proto je třeba seznámit se s detailní technickou specifikací vozidla nebo stroje s elektrickým pohonem. Výrobci těchto zařízení často doporučují optimální modely trakčních baterií. Výběru vhodného modelu akumulátoru je také vhodné konzultovat s odborníkem.



Pravidelný servis při prohlídce vozidla

Elektrická vozidla by měla být podrobena pravidelné technické prohlídce. Absolutním minimem je jedna prohlídka ročně, ale v případě speciálního a nákladného vybavení firmy svěřují servisům své zařízení i několikrát ročně. Během této prohlídky je třeba prověřit fungování trakční baterie. Při pravidelných prohlídkách je prověřena hladina vody a elektrolytu, těsnost systému a také spojů mezi články. Během používání je také třeba věnovat pozornost úrovni nabití a teplotě.



Správné nabíjení trakčního akumulátoru

Další otázkou je výběr vhodné nabíječky určené k bezpečnému nabíjení daného typu akumulátoru. Výrobci akumulátorů velmi často doporučují výběr konkrétního modelu nabíječky v závislosti na specifice baterie. Vhodně zvolená nabíječka zkracuje nabíjecí čas a samotný proces méně zatěžuje akumulátor. Vyplatí se vsadit na moderní nabíječky, které umožňují měřit, monitorovat a řídit nabíjecí proces.



Správné používání vozidla nebo stroje

Na životnost trakčního akumulátoru má vliv také používání vozidla nebo stroje. Během provozu je třeba věnovat pozornost měření a reagovat na veškeré projevy závad. Vozidlo nesmí být přetěžováno. Při pohybu je také třeba vyhýbat se nerovnostem, jelikož každý silnější otřes může mít negativní dopad na výdrž baterie. Osoba řídící vozidlo musí zachovávat plynulost a správnou dynamiku jízdy. Proto je třeba u specializovaných strojů nezbytné absolvovat školení a získat dokument opravňující k řízení takového vozidla. Při mnohahodinovém provozu je také vhodné zajistit baterii přestávky.



Jak naložit se starým trakčním akumulátorem?


Výrobci moderních trakčních akumulátorů využívají vyspělé a pokročilé technologie, které mají velký vliv na výdrž a bezporuchový provoz vozidel. Nicméně každý trakční akumulátor má životnost určenou nabíjecími cykly. Nejlepší baterie dosahují životnosti přes 1500 cyklů. Co můžeme udělat v situaci, kdy plně nabitá baterie pracuje výrazně kratší dobu, než na začátku jejího používání?


V této situaci máme dvě řešení. Starší trakční akumulátory lze regenerovat, což umožňuje vrátit jim dřívější účinnost a kapacitu. Tímto způsobem je baterii možno používat ještě několik dalších let a samotná regenerace je mnohem méně nákladná než pořízení nové baterie. Pokud ovšem baterie není vhodná pro další použití, je nutná její výměna. Opotřebené baterie a akumulátory je třeba recyklovat.


Novinky z našeho blogu


11-12-2021r.
baterietrakcni.cz

Co je to trakční akumulátor? K čemu se používá?


PŘEČTĚTE SI VÍCE
18-12-2021r.
baterietrakcni.cz

Jak správně pečovat o stav trakčních akumulátorů?


PŘEČTĚTE SI VÍCE